10. 8. 2010

Zápisky lázeňského dobrodruha - Lázně Mšené

Řekne-li se  lázně, představím si  Karlovy Vary nebo Mariánské Lázně s krásnou kolonádou, vyvěrajícími vřídly kolem kterých korzují dámy a pánové v družném hovoru a popíjejí některý z léčebných pramenů, s lázeňskými šviháky kroužícími kolem a galantně obletujícími dámy v úžasných róbách. Ovšem nevím, jestli to  ještě platí. Když jsem byla naposledy v Karlových Varech byly tam jen davy turistů.

Lázeňská jídelna s altánem

Pavilon  Dvorana od architekta Jana Letzela

V lázních Mšené nic z toho nenajdete. Lázeňští šviháci zřejmě změnili místo působiště nebo prošli rekvalifikací…a kolonádu tu zapomněli postavit. Lázně se nacházejí na opačném konci, než obec a jsou dost starobylé, z konce 18. století. Je to opravdu malebné místo. Uprostřed lesoparku stojí soubor několika secesních pavilonů, krásné trávníky, růže, les a mezitím belhající se pacienti nebo usmívající se relaxanti.  Zdejší lázně jsou takové malé nervové sanatorium. Čas tu běží líně od snídaně do večeře, od procedury k proceduře. Naprostá idylka. Ovšem jen do té doby, než se idylka změní v nudu. Akčnější povahy zběsile obíhají okolní kopečky, případně dostávají tik z toho klidu a míru. Ale koneckonců všichni jsme tu proto, abychom si odpočinuli a „provedli údržbu těla pro zbytek roku, kdy pácháme neřesti“, jak pravila moje spolustolovnice, 80letá paní Milada a zapálila si další cigaretu. A tak si tu udržuji veselou mysl, snažím se nerozpustit ve všech těch koupelích, neskřípat zubama při masážích svého ztuhlého těla a přiměřeně ho prohánět po okolí, za účelem zkoumání všech dostupných hradů, zámků, tvrzí, měst a městeček a taky hospod, protože lázeňská strava se silně podobá školní kuchyni. Je prostě vidět, že žlučník, ani žaludek se tu neléčí. :-)

Pavilon Říp

Lesopark

Pavilon Kyselka

Pavilon Slovanka

2 komentáře:

  1. Pěkný, docela mě to pobavilo. Snad se tam nějak zabavíš. Jenom - ten odkaz na fotky pod názven článku není funční. Tak hezky relaxuj a pak zase s úsměvem do práce.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, všechny fotogalerie už by měly fungovat.

    OdpovědětVymazat

Psí školka Happy Dog 20.dubna 2013

Gina psí školku miluje. Vždycky přijde děsně utahaná a potom dva dny prospí. A takhle tam řádí.