28. 8. 2010

Zápisky lázeňského dobrodruha - Brozany nad Ohří

Co dělat v sobotu odpoledne? Vyrazit na výlet! Jenže, možnosti jsou omezené zdejší podivuhodnou dopravou. Všude kam se dá dojet bez pětinásobného přestupování jsme už byly. Ale vlastně nebyly… Je tu ještě víska zvaná Brozany nad Ohří. Co zajímavého je v Brozanech? Tvrz. To je určitě důvod k návštěvě. Tvrz z dálky vypadá jako lepší vilka. Stojí na kopci nad vesnicí a pod ní mlýn s krásnými psaníčkovými sgrafity. Vyfuněly jsme na kopec a modlily se, aby ta námaha nebyla zbytečná. Jestli bude na dveřích cedule, že je zavřeno, trefí mě asi šlak. Naštěstí netrefil… Otevřeno v sobotu a v neděli. Tvrz byla nedávno opravená. Neoplývá honosnou výbavou se starobylým nábytkem a obrazy, ale skromnou výstavou věnovanou historii tohoto místa, rodu pánů Zajíců z Házmburka a několika pověstem spjatým s původní rozsáhlou tvrzí, ze které v podstatě zbylo jen torzo. Ale i tak stojí za vidění.
V Bozanech je kromě tvrze i krásný kostel sv. Gottharda ze 14. století. Kostel je bohužel zavřený a obehnaný zdí, takže ho lze obhlédnout jen zvenčí. Ale je hezky opravený. Naproti kostelu je pozdně empírová budova fary v naprosto dezolátním stavu. Na náměstí restaurace Na růžku. A protože jsme měly do odjezdu autobusu čas, rozhodly jsme se vyzkoušet zdejší pohostinnost. Interiér nic moc, takový socialistický pozůstatek s trofejemi místních hromadných vrahů zvaných myslivci, ale dobře vařili. A čepovali dožínkové kvasnicové pivo. Mám dojem, že se z lázní vrátím jako poloviční alkoholik. Tolik piva, co tady, nevypiju za celý rok…
Při čekání na autobus nás zaujala budova Sokola v empírovém stylu. Ne, že by byla tak úžasná (je spíš v mírně dezolátním stavu), ale co nás naprosto přivedlo k euforii smíchu, bylo sdělení napsané na dveřích. Totiž to, že „Zelí chodí s Jirkou“. Naše bujná fantazie nás přivedla k barvitému vykreslení hlávky zelí, držící za ruku onoho Jirku. Co člověku stačí ke štěstí, že? :-)

Tvrz

Mlýn

Žádné komentáře:

Okomentovat

Psí školka Happy Dog 20.dubna 2013

Gina psí školku miluje. Vždycky přijde děsně utahaná a potom dva dny prospí. A takhle tam řádí.