27. 8. 2010

Zápisky lázeňského dobrodruha – Panenský Týnec a menhir Zkamenělý pastýř

Panenský Týnec je zvláštní místo. Už skoro 700 let zde stojí nedostavěný gotický klášterní chrám, který začal budovat Jaroslav Plichta ze Žerotína. Chrám stojí na silné léčivé pozitivní zóně. Jaroslav Plichta ze Žerotína byl členem družiny českého krále Jana Lucemburského a patřil k nejproslulejším českým rytířům. Padl roku 1322 v bitvě u Mühldorfu. Po jeho smrti zůstal chrám nedostavěný. Je to místo energeticky nabité pozitivní silou, dokáže léčit, přinášet radost ze života. Byla jsem strašně zvědavá, jestli na tom něco je. Nevím, zda v mém případě platilo „věř a víra tvá tě uzdraví“, ale pravda je, že v momentě, kdy jsem stoupla na energetický bod, přestala mě bolet hlava. A dá-li se říct, že lze cítit něco jako čistou radost, tak právě na tomto místě. Měla jsem strašně příjemný pocit a nikomu z nás se nechtělo odejít. Je to úžasné místo, ať už věříte nebo ne.

Chrám v Panenském Týnci

Portál katedrály

Katedrála

Energetický střed

V Panenském Týnci ale není jen nedostavěná katedrála. Na návsi stojí kostel sv. Jana Nepomuckého a hned za ním bývalý klášter klarisek, po zrušení přebudovaný na zámek.

Klášter klarisek

Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kousek za Perucí, mezi vesnicemi Telce a Klobuky stojí uprostřed pole….menhir. Ano, keltský menhir. Menhir Kamenný pastýř, je největší svého druhu u nás. Měří přes 3 metry a stojí osamoceně uprostřed lánů polí. Nelze ho přehlédnout, jak tam ční k nebi. Kdysi prý byl obklopen řadou malých menhirů, ty však už vzaly za své při obdělávání polí. Energetické centrum starých Keltů také vyzařuje pozitivní sílu. Když jsem se k němu přitiskla, krásně hřál. Ne, že by z něho sálala zrovna atomová energie, ale byl krásně vyhřátý od sluníčka. V dálce se honila bouřková mračna, takže to vypadalo trošku strašidelně, ale stejně měl člověk takový nějaký povznášející pocit. :-)

Menhir Kamenný pastýř

Menhir

Žádné komentáře:

Okomentovat

Psí školka Happy Dog 20.dubna 2013

Gina psí školku miluje. Vždycky přijde děsně utahaná a potom dva dny prospí. A takhle tam řádí.